Leven in de baarmoeder

De zwangerschap is een kritische periode.

De foetus kan alleen ontvangen door te voelen en ervaren en heeft totaal geen controle op wat er op hem afkomt. De zwangerschap is dan ook de meest gevoelige periode wat een enorm langdurige impact heeft op het leven van de mens.

 

Een uitputtende, stressvolle en giftige omgeving leidt tot worsteling en vernietiging in het psychische brein op de lange termijn. Ook wel genoemd fetal/prenatal programming of developmental origins of health and disease.

Veel ziektes ontstaan gedurende het leven, al is het duidelijk dat de oorsprong ligt in het ontwikkelproces van de foetus en de eerste levensjaren als kind.  Andere voeding, chemicaliën, drugs, infecties en stress leiden tot functionele veranderingen in de weefsels die zich op latere leeftijd ontwikkelen tot ziektes.

Obesitas, diabetes, hart en bloedvaten en neuro psychiatrische ziektes zijn eigenlijk kinderziektes die pas later zichtbaar worden, en van generatie op generatie door kunnen gaan.

 

Bron: Psychology for pregnancy - Chong Chen

Basale patronen die zich kunnen ontwikkelen gedurende het leven in de baarmoeder zijn:

 

  • Dat de foetus zich niet alleen lichamelijk, maar ook al in globale zin psychisch ontwikkelt in de baarmoeder.
  • Foetussen die onder kommervolle of schadelijke omstandigheden in de baarmoeder groeien, hebben een verhoogde kans om later lichamelijke en / of leer- en gedragsproblemen te krijgen.
  • Kommervolle omstandigheden zijn bijvoorbeeld oorlogs- en geweldssituaties, schrijnende armoede of psychisch ernstig ontregelde moeders.
  • Schadelijke omstandigheden worden vooral veroorzaakt door bepaalde medicijnen, verslavende stoffen en gifstoffen in voedsel, drinkwater en in de lucht.
  • Ongunstige omstandigheden kunnen tot de ontwikkeling van negatieve netwerken in het brein leiden, die diep verankerd liggen, moeilijk zijn te veranderen en tot psychische problemen kunnen leiden.
  • Een veilig en gunstig verlopende zwangerschap kan positieve netwerken tijdens de zwangerschap in het brein doen ontstaan.
  • Negatieve en positieve netwerken die de foetus in zijn brein ontwikkelt, berusten op langdurige ervaringen die de foetus opdoet in zijn omgeving: de moeder zelf en de invloeden die zij vanuit de buitenwereld ondergaat.
  • Positieve netwerken kunnen na de geboorte leiden tot een gelukkig en prettig levensgevoel.
  • Verbondenheid en autonomie zijn de universele basisbehoeften.

 

bron: Het brein in de baarmoeder